Промоции от Supersait.bg
Асфалтиране
Унитех
Асфалтиране БГ
Жанета - производство на сладки и тестени изделия
Кърти почиства извозва
Промоции от Supersait.bg
Изработка на метални конструкции – Метал Инвест Габрово ООД
Кърти чисти извозва
Кърти чисти извозва

Производство на кошери от чам град София

Град София
Адрес ул. Яне Стоянов 6 град София
Телефон 0888 73 80 94
E-Mail
Website
Факс
Производство на кошери от чам град София

Производство на кошери от чам град София

ВИДОВЕ КОШЕРИ
Лaнгстрот Рут
Фирмата произвежда и поддържа на склад кошери тип Лангстрот-Рут” 10, 12, рамков, комплект дъно,плодник,магазини,подкапачна табла и капак. За изработката на кошерите се използва сух чамов материал. Фирамата изработва кошери по индивидуални размели зададени от клиента. Л. Лангстрот (1810-1895) е иэвестен като “бащата на американското пчеларство”. Преэ 1851 е иэработил раэборния тип кошер отварящ се отгоре. Благодарение на простото си устройство този тип кошер е получил широко раэпространение в Америка и други страни. Статиите на Лангстрот в списанията по пчеларство се ползвали с голяма популярност, а книгата му “Пчела и кошер” публикувана преэ 1853 г. , и до днес се смята за класическо издание эа пчелите и пчеларството. Амос Ивес Роот (1839-1924). Подобрил кошера на Лангстрот. Вътрешни размери-450-375-240 мм рамки-435-230-25 мм стените са дебели-25 мм Трикорпусен кошер Ланстрот Рут Кошера се състои от дъно, 3 корпуса, подпокривна табла и капак. Дебелина на корпусите и дъното – 25 мм. Подвижно дъно Дъно Дъно с отваряем сектор за проветрение, покрит с поцинкована мрежа 3х3 мм. Корпус Корпусеът е със стени с дебелина 25 мм.Корпуса включва первази с фалц и метални релси за рамките. Страните на корпусите са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило. Капак Капак с поцинкована или алуминиева ламарина и изолация от XPS с дебелина 2 см. Страните на капака са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило. Подкапачна табла Подкапачната табла е направена от дъски с дебелина 12 мм и кръгъл отвор за хранилка. Таблата е направена от рамка и вътрешно дъски, сглобени на нут и перо. Вентилационна рамка с мрежа Вентилационна рамка с поцинкована или алуминиева мрежа с размер 3х3 мм. Разделителна табла Разделителна табла за помощно семейство. Преградна дъска Преградна дъска с дебелина 12 мм. Ханеманова решетка Ханеманова решетка. Рамки Различни видове пчелни рамки – прави, с уширение (Хофман), полухофман и др. Предлагат се несглобени, сглобени и сглобени и обтелени.

Дадан Блат
Фирмата произвежда и поддържа на склад кошери тип Дадан блат” 10, 12, рамков, комплект дъно,плодник,магазини,подкапачна табла и капак. За изработката на кошерите се използва сух чамов материал.Фирамата изработва кошери по индивидуални размели зададени от клиента. Дадан-Блат е вид кошер, представител на вертикалните пчелни жилища. Изобретен е от американеца от френски произход Шарл Дадан, a по-късно е доусъвършенстван от швейцареца Е. Блат, откъдето идва и името му – Дадан-Блатов кошер. Той се състои от следните части: • плодник - събиращ от 8 до 12 плодникови рамки с дължина 435 мм и височина 300 мм. Плодниковата рамка притежава горна летвичка дебела 20 мм, широка 25 мм и дълга 470 мм, две странични летви с дебелина 8-10 мм, ширина 25 мм и дължина 290 мм. • магазин с 8-12 магазинни рамки. Той приляга върху плодника и служи за складиране на меда от пчелите. Магазинните рамки са с по-малки размери, съответно дължина 435 мм и височина 160 мм, дебелината на летвичките е същата, като на плодниковата рамка. Посочените размери на плодника и магазина са стандартизираните в България. • дъно - Дъното е подвижно и лежи в специални жлебове. Предния край на дъното излиза малко напред извън предната стена на плодника. Там се прикрепва и допълнителна дъска, която служи за кацане. • горна възглавница • две преградни разделителни дъски • хранилка и • покрив (капак). Дадан Блат с 1 магазин Кошера се състои от плодник, подвижно или отделно дъно, 1 магазин, възглавница и капак. Подвижно дъно Подвижното дъно с отваряем сектор служи за проветрение на пчелното семейство.Дъното е покрито с поцинкована мрежа 3 х 3 мм и 2 бр. клинове за затваряне. Плодник Плодникът това е мястото където живее пчелното семейство.Плодникът е с козирка и метални релси за рамките. Страните на плодника са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило. Магазин Магазинът е мястото където пчелите събират мед.Магазинът е с первази с фалц и метални релси за рамките. Страните на магазините са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило. Капак Капак с поцинкована или алуминиева ламарина и изолация от XPS с дебелина 2 см. Страните на капака са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило.

Фарар
Фирмата произвежда и поддържа на склад кошери тип Фарар 10, 12, рамков, комплект дъно,плодник,магазини,подкапачна табла и капак. За изработката на кошерите се използва сух чамов материал. Фирамата изработва кошери по индивидуални размели зададени от клиента. Американеца Ц. Л. Фарар пръв започва да използва магазините на стандартния Дадан-Блатов кошер и като плодник. Той използува няколко такива корпуси за плодник и няколко за магазини. Кошерите фарар се произвеждат с отделящо се дъно, като прилетната дъска е продължение на дъното. Всички корпуси са без фалцове освен във вътрешните горни части на предната и задната стена, върху които лежат пчелните рамки. Корпусите стъпват челно върху дъното.Те са взаимно заменяеми както на многокорпусен кошер. Не се прави допълнително обковаване на корпусите в долната им външна част. Това дава възможност да се прилага многокорпусната технология за отглеждане на пчелите, като обемът на кошера се увеличава във вертикална посока. Кошер фарар е с вътрешни размери на корпуса: 375-450-170 мм Дебелината на стените на корпуса е: 20 мм или 3/4 inch = 19,05 mm. (1 inch = 25,4 mm) Кошер фарар побира 10 пчелни рамки с външни размери: 435 Х 160 х 25 mm Фарар Състои се от отделно дъно, 4 магазина, възглавница и капак. Дъно Отделно дъно с отваряем сектор за проветрение, покрит с поцинкована мрежа 3 мм х 3 мм. Магазин Магазин с первази (дъждобрани) с фалц и метални релси за рамките. Страните на магазините са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило. Капак Капак с поцинкована или алуминиева ламарина и изолация от 2 см XPS. Страните на капака са направени посредством зъбна сглобка и водоустойчиво лепило.

Корпусни
Фирмата дава две годишна гаранция за всичко произведено от нея,както и гаранция ,че всичко закупено от нея ще е взаимно заменяемо .Серийно произвежда и поддържа на склад кошери тип : - Дадан блат” 10 рамков комплект дъно,плодник,магазини,таванка и капак ; - Корпусни кошери тип L/R като броя на корпусите е по желание на клиента в комплект дъно,корпуси,таванка и капак; - Дадан блат” 12рамков в същата комплектност. За други видове кошери приемаме поръчки за изработка до един месец от поръчката. Фирмата има възможност и за доставка на място със собствен транспорт.

Лежак
Кошерът лежак се състои от плодник, подвижно дъно, възглавница и покрив. Той е с 18 плодникови рамки, височината и широчината на лежака е като при кошера Дадан-Блат, а дължината му отвътре е 667мм. Входът при дъното е по цялата дължина и е подвижен, като се регулира с плъзгащи затварячи. В сравнение с Дадан – Блатовите кошери лежакът има редица предимства: 1/При него се работи само с един вид рамки, което много улеснява пчеларя; 2/Лежакът няма магазини или корпуси, което позволява един човек да обслужва повече кошери, без да му е необходим помощник; 3/Напролет разширяването на гнездото става встрани и постепенно, поради което няма опасност от простудяване на пилото; 4/Подреждането на питите в гнездото на лежака е както при Дадан-Блатовият кошер, като поради по-големия си обем кошерът лежак осигурява достатъчно площ за усилено яйце снасяне на пчелната майка, респективно за отглеждане на силни пчелни семейства през цялата година; 5/В лежаците семействата имат възможност да изградят повече восъчни основи и да оползотворят добре обилните паши; 6/При тези кошери роевото състояние е по-рядко явление поради увеличеното пространство за развитие на семейството; 7/По-големият обем позволява работа с майкипомощници, образуване на отводки и създаване на нуклеуси, презимуване на запасни майки, зазимяване на две и повече пчелни семейства заедно, постоянно да се отглеждат по две семейства; 8/ Кошерите лежаци са удобни за практикуване на подвижно пчеларство. Наред с всички изброени предимства лежаците имат и някои съществени недостатъци. Основният е, че при слаба, но продължителна паша, пчелното семейство се развива повече на пило, като голяма част от събрания мед се изразходва за изхранването му. Такива семейства са силни, но с недостатъчно храна. При това, по време на главната паша пчелната майка продължава да снася безразборно по всички пити и медът се разпределя по питите заедно с пило. Резултатите са: трудности при центрофугирането на меда и при подбора на пити за сформиране на пчелното гнездо за зимуване. Недостатък на кошера – лежак е, че голяма част от обема му не се използва през по-голямата част от годината. В заключение, всички изброени дотук качества правят лежаците удобни за размножаване на пчелните семейства, но не и за получаване на много мед. Преградна дъска Преградната дъска за който и да е тип кошер, може да се направи от съответстващата му рамка или от дървена кутия с необходимата дебелина. С увеличението на дебелината расте влагоемкостта на преградната дъска и се повишава ефективността от нейното използване. Наличието на преградна дъска положително влияе на резултатите от зимуването, вътрешните стени на кошера са умерено влажни, диарията изчезва, подморът намалява, консумирането на храна е по – малко, първите облитания са дружни.

Гърдев
Кошера на Гърдев е подходящ за пчеларство в хълмисти и предпланински райони с надморска височина от 500-800м. и представлява 8 рамков корпусен кошер. Състои се от дъно, два корпуса, магазин, покривна дъска, покрив.Дъното е предназначено за събиране на прашец. Покривната дъска е комбинирана с хранилка за твърда и течна храна. Предимството на този кошер на Гърдев е ,че с опростената му конструкция губи част от обема си,с което намаля значително работата на пчеларя. Намаленият обем също така позволява на пчелите да поддържат оптимален микроклимат в кошера при нисък разход на енергия, а пчелните семейства да достигнат максимална степен на развитие за по кратък период от време. Еднаквостта в размерите на корпусите дава възможност за подмяна на мястото им.

За контакти: Ивайло Славов

 

Ключови думи :