Промоции от Supersait.bg
Асфалтиране
Унитех
Асфалтиране БГ
Жанета - производство на сладки и тестени изделия
Кърти почиства извозва
Промоции от Supersait.bg
Изработка на метални конструкции – Метал Инвест Габрово ООД
Кърти чисти извозва
Кърти чисти извозва

Акушер - гинеколог Д-р Иван Тодоров

Град
Адрес Стара Загора, бул. Патриарх Евтимий 97
Телефон +359 888 93 75 48; +359 42/ 64 55 79
E-Mail mdtyt77@dir.bg
Website http://ivantodorov.ginekolog.bg/
Факс
Акушер - гинеколог Д-р Иван Тодоров
 

Акушер - гинеколог от Стара Загора д-р Иван Тодоров предлага акушер-гинекологични прегледи, женска консултация, диагностициране и проследяване на бременност и др.

 • Женска консултация, Гинекологични прегледи
 • Установяване и наблюдение на нормална и патологично протичаща бременност
 • Проследяване на всички лабораторни и микробиологични изследвания и съответно лечение
 • Раждане (нормално, цезарово сечение, епидурална и спинална анестезия)
 • Аборти
 • Цитонамазки, Изследване на влагалищен секрет
 • Хормонални изследвания, Хормонозаместителна терапия
 • Поставяне на спирали, както и консултации за всички съвременни начини за предпазване от забременяване
 • Лечение на ерозии на шийката на матката, кондиломи и др.
 • 4D УЗ, запис на детски сърдечни тонове

Д-р Тодоров провежда прегледи и консултации в Частен АГ Кабинет с работно време:

Акушер-гинеколог Д-р Иван Тодоров

 • от вторник до петък - 15.00 - 19.00ч.
 • събота - 9.00 - 13.00ч.

Най-често срещани гинекологични заболявания

Думата гинекология произлиза от гръцките ginaikos - жена и logos - наука, т.е. наука за жената.

Гинекологията не е фокусирана само върху заболяванията на женската полова система, а разглежда по-общо репродуктивните, сексуалните, соматичните и психо-соматичните проблеми на женския организъм. Тези проблеми се появяват още от детството и присъстват в живота на жената в различна форма и вид чак до дълбока старост.

Заболявания в детско-юношеска възраст

 • Възпалителни заболявания - Най-чести са възпалителните заболявания - около 70% от всички гинекологични заболявания. Обикновено протичат като възпаление на външните полови органи и долната трета на влагалището и се означават като вулвовагинити. Често възникват в резултат на замърсяване, грешки в хигиената или пренасяне чрез ръцете на инфекция от носа, гърлото или кожата. Протичат със зачервяване, течение, сърбежи парене при уриниране.
 • Менструални разстройства - С напредване на възрастта и навлизане в пубертета на преден план излизат менструалните разстройства. Те могат да се проявят както като оскъдна, рядка или липсваща менструация, така и под формата на обилни и/ или чести менструации, достигащи понякога и до сериозни кръвоизливи. Най-често причината за менструалните разстройства е хормонална, поради което трябва да се направят хормонални изследвания и да се избере подходящо лечение.
 • Дисменорея, болезнена менструация - Много често при девойките се наблюдава дисменорея - болезнена менструация, която се появява обикновено една две години след първата менструация и е максимално изразена към 18-24-годишна възраст. Силните менструални болки често са придружени от гадене, повръщане, главоболие.

Заболявания във фертилна възраст

Акушер-гинеколог Д-р Иван Тодоров

 • Възпалителни заболявания - Най-чести са възпалителните заболявания. Те се проявяват основно като възпаление на влагалището, маточната шийка и матката, маточните тръби и яйчниците. Възпалението на влагалището протича с бяло течение като често към него се прибавят парене, дразнене, сърбеж, дискомфорт. Възпалението на горния отдел на гениталната система протича с болки ниско в корема и засягане на общото състояние.
 • Стерилитет - Липсата на своевременно и адекватно лечение на възпалителните заболявания на гениталиите може да доведе до стерилитет. Той представлява невъзможност жената да забременее и се разделя на първичен и вторичен. При първичния стерилитет жената не е имала никога бременности, докато при вторичния е имала една или няколко но не може да забременее повече. Смята се, че честотата на стерилните двойки у нас е около 10-15%, като по-често се касае за първичен стерилитет - около 8-10%. Най-често причината, за да не може да се забременее, е липсата на овулация и увреждания на маточните тръби. Когато се говори за стерилитет трябва да се подчертае, че в 30 до 50% от безплодните бракове причината е в нарушена сперматогенеза на мъжа.
 • Ендометриоза - Заболяване, което често води до стерилитет при жените във фертилна възраст е ендометриозата. Тя представлява наличие на маточна лигавица извън кухината на матката - по маточни тръби, яйчниците, перитонеум, черва. Протича с болки в областта на таза, болезнена менструация, смущения в менструалния цикъл и стерилитет.
 • Миома на матката - Второто по честота заболяване при жените в репродуктивна възраст след възпалителните е миомата на матката. Тя се среща при 25% от жените на възраст над 35 години. Представлява доброкачествен тумор, произхождащ от мускулната тъкан на матката. Протича с обилни менструации, неправилни кръвотечения или кръвоизливи от матката. По-големите възли могат да притискат съседните тъкани и органи и да нарушават функцията им.
Заболявания след 40-50-годишна възраст
 • Маточни кръвотечения - С напредване на възрастта, най-често между 40 и 50 години, яйчниците започват да произвеждат по-малко хормони и жената навлиза в климакса. В тази възраст често се срещат неправилни маточни кръвотечения, които се дължат на хормонален дефицит.
 • Субективна климактерична симптоматика - Все пак най-типично оплакване е субективната климактерична симптоматика, която се дължи на недостиг на естрогени и се проявява с топли вълни, нощни изпотявания, нервност, напрегнатост, безсъние и промени в настроението. Тези оплаквания могат да бъдат краткотрайни, но при 20-40 % от жените в климакс те продължават 5 и повече години, като по този начин създават сериозен дискомфорт и променят в негативен аспект качеството им на живот.
 • Сенилен колпит - Около петдесет годишна възраст жените навлизат в менопауза, а по-късно и в старческа възраст като гениталната система постепенно претърпява атрофични промени. Лигавицата на влагалището изтънява и става по податлива към инфекции - състояние, което се означава като сенилен колпит.