Промоции от Supersait.bg
Асфалтиране
Унитех
Асфалтиране БГ
Жанета - производство на сладки и тестени изделия
Кърти почиства извозва
Промоции от Supersait.bg
Изработка на метални конструкции – Метал Инвест Габрово ООД
Кърти чисти извозва
Кърти чисти извозва

Очен глаукомен център Свети Мина

Град Плевен
Адрес ул. Братя Миладинови 28 Плевен
Телефон +359 64/ 806 389; +359 888 280 216
E-Mail lik65@abv.bg
Website
Факс
Очен глаукомен център Свети Мина
 

Очен глаукомен център Свети Мина се занимава с диагностика и лечение на диабетна ретинопатиа, глаукома, дегенеративни и съдови заболявания на окото.

Глаукомата се диагностицира чрез:

  • Измерване на вътреочното налягане
  • Оглед на зрителния нерв с офталмоскоп
  • Изследване на зрителното поле - периметрия
  • Оглеждане на предния очен сегмент и камерния ъгъл - гониоскопия

Лечение на глаукома

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. При липса на лечение, резултатът е частична или пълна слепота.

  • В основата на глаукомата е нарушената регулация на вътреочното налягане. Повишението му определя всички нейни симптоми.
  • В 2/3 от случаите това се дължи на увеличеното вътреочно нялягане, а в 1/3 от случаите – на съдови промени.
  • Налягането при глаукомата се дължи на течност, която нормално се намира в окото, но в случаите на заболяване, тя не се оттича добре по една или друга причина.

Очен глаукомен център Свети Мина

Наследствеността при глаукомата е 30%.

  • Ако глаукомата се развива веднага или наскоро след раждането, говорим за вродена или конгенитална глаукома. В по-късна детска възраст различаваме детска или юношеска глаукома.
  • Най-разпространена е глаукомата след 35-годишна възраст, която не е свързана с други очни заболявания – т.н. първична глаукома. Ако заболяване се дължи на други очни болести като възпаления, промени в лещата, травми, тя се нарича вторична глаукома.
  • Ако сте над 45 и е налице един от следните рискови фактори: болен близък, късогледство, диабет, очна травма, употреба на кортизонови препарати, непременно посещавайте вашия офталмолог един път годишно. Глаукомата обикновено засяга и двете очи, възможно е те да са засегнати в различна степен.

Освен безсимптомно, глаукомата може да протече и с пристъпи на повишено вътреочно налягане: болки в съответното око, слепоочието и половината глава, притъмняване, намаление на зрението, цветни кръгове около лампата, гадене, повръщане.