Промоции от Supersait.bg
Асфалтиране
Унитех
Асфалтиране БГ
Жанета - производство на сладки и тестени изделия
Кърти почиства извозва
Промоции от Supersait.bg
Изработка на метални конструкции – Метал Инвест Габрово ООД
Кърти чисти извозва
Кърти чисти извозва

ДЕТСКА специализирана белодробна болница Царица Йоанна

Град Трявна
Адрес ул. Бреза 49 Трявна
Телефон +359 677 / 6-20-21; +359 893 626 123
E-Mail pulmo_tryavna@abv.bg
Website http://www.belodrobnadetska.com/
Факс
ДЕТСКА специализирана белодробна болница Царица Йоанна
 

Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна в гр. Трявна е единственото в България лечебно заведение за долекуване и продължително лечение на белодробни болести при децата. Пълното название на болницата е ДСБДПЛББ – Царица Йоанна ЕООД.

Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна е построена със средства от фонд Царица Йоанна, като до седемдесетте години на ХХ век е била най-голямото от този род лечебни заведения в Югоизточна Европа, прочута и със своя хирургически център.

 • Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна е разположена в подножието на Стара планина, на южен склон в предбалканско възвишение в гр. Трявна. Мястото е избрано след специално климатологично проучване, поръчано от българската царска фамилия – основен дарител във фонда за създаване на болницата.
 •  Установено е, че районите на градовете Трявна и Троян са с най-добри климатични условия за лечение на белодробни заболявания. Местоположението е слънчево, без мъгли и влага, с чист планински въздух, богат на фитонциди и други лечебни фактори – продукти на боровите гори наоколо. Този климат и останалите природни дадености се отразяват изключително благоприятно при лечението и възстановяването от белодробни заболявания. 
 • Особено добро е повлияването на болните с бронхиална астма и хронични бронхити, поради изключително чистия въздух и нищожната концентрация на обичайните алергични агенти.
 • Болничните помещения са отворени на юг, остъклени изцяло в тази посока, а обширни тераси и солариуми позволяват да се правят слънчеви бани и аеротерапия.
 • Екопътеките към сравнително близко отстоящи туристически обекти също могат да се използват с цел укрепване на здравето.

ДЕТСКА специализирана белодробна болница Царица Йоанна

Болницата осъществява консервативно лечение на белодробни болести само при деца. Лица над 18-годишна възраст могат да се изследват и лекуват амбулаторно. Болни придружители на настанени за лечение деца могат да бъдат лекувани срещу заплащане като амбулаторни пациенти.

Структура на Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна

Диагностично - консултативен блок

 • В Диагностично консултативния блок на детското лечебно заведение се провеждат както първите прегледи на постъпващи или амбулаторни пациенти, така и необходимите изследвания – рентгенологични, клинично-лабораторни, микробиологични, функционални и алергологични. Медицинската техника е съвременна. Например рентгеновия апарат е произведен през 2009г.
 • Към същия блок е и отделението за физикална и рехабилитационна медицина без легла, обновено архитектурно и оборудвано със съвременна техника през 2010 г. В болницата се провеждат всички необходими за лечение на белодробни заболявания физиопроцедури, но също и такива, свързани с лечението на други заболявания, тоест, физиотерапия и рехабилитация може да се извършва и на деца с церебрална парализа или генетични заболявания. Обичайните процедури на белодробно болните и на пациенти с УНГ-заболявания са УВЧ, радар, магнитно поле, нагревки с инфрачервени лъчи, лечебни инхалации, лечебен масаж, дренаж на дихателните пътища, лечебна физкултура. 
 • Отделението за физикална и рехабилитационна медицина разполага и с друга апаратура, използвана за болести извън дихателната система.

Стационарен блок

 • Съществуват три отделения в Стационарния блок в болницата - две пулмологични и едно фтизиатрично, общо със 100 легла средногодишно. Отлични битови условия - самостоятелни стаи с отделен санитарен възел във всеки апартамент и телевизор има за 46 болни. 
 • Останалите легла са също в индивидуални и в няколко общи стаи. 
 • Лекарите притежават много добър опит в лечението на белодробни болести.
 • Приемат се деца от 6 месеца до 18 навършени години. Необходимо е малките деца да бъдат с придружители.

ДЕТСКА специализирана белодробна болница Царица Йоанна

ОБОБЩЕНИЕ:

Заболявания, лекувани в Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна: бронхиална астма, рецидивиращ и протрахиран бронхит, хроничен бронхит; муковисцидоза и други вродени заболявания на дихателната система. Болести на опорно-двигателния апарат, придружени от белодробни заболявания.

ВАЖНО ЗА ПОСТЪПВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ в Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна

 • Децата трябва да са прегледани от един от следните видове специалисти: педиатър, детски пулмолог или пулмолог за възрастни, алерголог.
 • Бланка №7 трябва да бъде издадена от същия специалист, а не от личния лекар.
 • Личният лекар може да издаде направление за хоспитализация по изключение, само ако преди това детето е било в болница и в епикризата има препоръка за постъпване в болница за долекуване. Тази препоръка, а с нея и правото на личния лекар да издаде бланка № 7, е валидна до три месеца след изписването от болницата за активно лечение. Също, до три месеца след консултация със специалист, дал писмена препоръка за болнично долекуване и продължително лечение, ОПЛ може да издаде такова направление.

При постъпване в детската болница пациентът трябва да носи:

 • Направление за хоспитализация – бланка №7, издадена от специалист /или от ОПЛ при споменатите по-горе изключения/.
 • Амбулаторен лист и етапна епикриза от същия специалист, или епикриза от болница за активно лечение и направление за хоспитализация, което в последния случай може да се издаде и от личния лекар.

Насочването от личния лекар към специалист – педиатър или към детски пулмолог става със специално направление за което Здравната каса не е наложила ограничения.

Пулмолозите за възрастни и алерголозите, които работят в кабинети към бившите белодробни диспансери, не изискват направления, но тези в ДКЦ, МЦ и на самостоятелна практика работят само с такива, за които има лимит.

Тъй като във всеки град, дори и в най-малкия, има специалисти – педиатри, тези нови правила няма да затруднят родителите на болните деца.

Цени за здравно неосигурени пациенти за бронхиална астма и рецидивиращи бронхити усреднено е 545,70 лв. за десет дневен курс лечение. В тази цена не са включени евентуални рентгенологични изследвания и тестувания.

Цените на стаите и за амбулаторно лечение, както и регламента за продължителността на болничния престой даваме като приложения.

ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Легло за придружител в самостоятелна стая със собствен санитарен възел и телевизор – 19 лв. на ден.
 • Легло за придружител в самостоятелна стая от апартамент със санитарен възел и телевизор – 16 лв на ден. 
 • Легло за придружител в индивидуални стаи без собствен санитарен възел – 10.50 лв.

Можете да се обръщате към нас на следния адрес: pulmo_tryavna@abv.bg или на 0677 62021, също на +359 893 626 123 - Елка Иванова.